Selçuklu Mutfağı Konferansı ve Ekşi Maya'nın Peşinde

Mutfak Tarihi Araştırmacısı Ömür AKKOR ve PALEMEK(BURSA) Ekmek Fırını Sahibi Şevki DİLMAÇ, Ekşi Mayanın Peşinde ekibi olarak Mengen'de aşçılık eğitimi alan öğrenciler ile buluştu.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokul Aşçılık Programı'nda Osmanlı Saray Mutfaı Dersi Kapsamında Öğr. Gör. Berker ÇİFTÇİ'nin düzenlediği 'Selçuklu Mutfağı Konferansı ve Ekşi Maya'nın Peşinde' etkinliği gerçekleşti. Erken saatlerde başlayan uygulama etkinliği kapsamında ekşi maya'nın tarihi, maya yapımı, maya yaşatılması, maya çeşitliliği, farklı maya türlerinin elde ediliş yöntemleri yanı sıra birden fazla çeşit ekmek türleri(Paşa Ekmeği, Lokum, Dağıstan Çöreği, Çebata, Bazlama) Aşçılık eğitimi alan öğrenciler ile uygulandı. Uygulama sırasında Mutfak Tarihi Araştırmacısı AKKOR ve PAlEMEK Ekmek Fırını Sahibi DİLMAÇ öğrencilere kendi mayalarını nasıl yapacaklarını ve ekmek kültürünün Türk Mutfak Kültüründeki önemini aktardı. Paylaşım dolu bir uygulama, öğrencilerin soruları ile dahada bilgi yüklü oldu. Uygulanan ekmek çeşitlerini öğrenciler tatma imkanı buldular. Sekiz gün snra olgunlaşacak olan ekşi mayanın iki çeşiti uygulandı ve beklemeye bırakıldı.

Uygulama faaliyetinden sonra AİBÜ Mengen MYO Cemal Türkan Konferans Salonun'da gerçekleşen Selçuklu Mutfağı Konferansı öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Konferams süresi boyunca enerjisi ile göz dolduran Ömür AKKOR dinleyicilere Selçuklu mutfak kültürünü, zamanın mutfak terimlerini, mutfak anlayışını aktardı. Çevre illerden de Konferans!a katılımın dikkat çekti. Yöreselllik ve yerel mutfak kültürünün üzerinde durulduğu konferansta Türk Mutfak Kültürünün tüm yönleri ele alındı. Selçuklu mutfağının yanı sıra öğrencilere gelecek kariyerlerinde nasıl bir yol izelemeleri hususunda ve iyi bir aşçının olabilmek için altın kurallar nelerdir sorularına karşılık paylaşımları AKKOR açık bir dille, samimi ve içten aktardı.

Öğr. Gör. Berker ÇİFTÇİ açıklamasında; 'Türk Mutfak Kültüründe ekmek tarih boyunca her daim en önemli besin maddesi olmuştur. Bu kapsamda orijinal ekşi mayadan üretilen ekmekleri gerçekleştirmek kültürel mirasın aktarılaması hususunda büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda İşini severek yapan bir yemek tarihi araştırmacısı Ömür AKKOR ve Şevki DİLMAÇ ile paylaşımcı bir gün gerçekleşti. Yoğun programlarında vakit ayırıp akademik aşçılara desteklerinden dolayı şükranlarımı sunarım. Ayrıca Üniversitemizin her daim destekçisi Mengen Lezzet Dünyası'na misaifrlerimize sunduğu yöresel lezzetler için teşekkür ederim.' dedi.
--