DETAYLAR İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ !..
Programının Açılma Gerekçesi
1950, 1960 ve 1970 yılları boyunca turizm faaliyetlerinin artması ve tüketicilerin kaliteli hizmet talebinde bulunması ile birlikte hizmet endüstrisi dönemi başlamıştır. Hizmet endüstrisi denildiğinde akla konaklama ve yiyecek içecek işletmeleri gelmektedir. Çünkü günümüzde insanların hayat standardı, görgü ve bilgileri arttıkça, yiyecek içecek sektöründe eğitimli personele ihtiyaç duyulmaktadır. Yiyecek içecek işletmelerinde çalışan personele kaliteli hizmet sunmasını sağlayabilmek için öncelikle çalışanların kendi alanlarında eğitim seviyelerinin artırılmasına bağlıdır. Diğer taraftan Türkiye’de birçok pastacılık mesleğini icra edebilecek işletmelerin olması bireylerin istihdamını kolaylaştırmaktadır. Genç nesillerin pastacılık ve ekmekçilik alanında da istihdam edilebilmeleri için bu alanlardaki teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerini artırmaları gerekmektedir. Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde pastacılık dalından ortalama 1200 öğrenci mezun olmaktadır. Elde edilen veriler ışığında pastacılık programının açılması ile bu alanda eğitimli birey sayısında da artış olacağı düşünülmekte olup istihdamları konusunda sektörün bu alanda eğitimli ve donanımlı bireylere ihtiyaç duyduğu görülmektedir. Meslek liselerinde pastacılık bölümünde eğitim alan bu öğrenciler mezun olduktan sonra genellikle bu bölüm olmadığı için ya aşçılık ön lisans programlarına ya da gastronomi mutfak sanatları, yiyecek içecek işletmeciliği gibi yakın olan diğer bölüm veya programlara yönelmektedir. Bu bölümün açılması ile lisede pastacılık eğitimi alan bireylerin alanında uzmanlaşması ve genel liselerden yerleşerek eğitim alacak öğrencilerin meslek sahibi olmaları sağlanacaktır.
Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü, son yıllarda oldukça talep gören bu sektörün akademik alandaki karşılığıdır. Konaklama ve yiyecek içecek işletmeleri için gereken kalifiye pastacı, ekmekçi, baklavacı ihtiyacını karşılamak, yurtdışındaki üniversitelerle uluslararası alanda rekabet edebilecek hem mesleki anlamda profesyonel hem de yabancı dil bilgisine sahip bireylerin yetiştirilmesi, pastacılık ve ekmekçilik alanında meslek liselerinden mezun olan bireylerin devam edebilecekleri bir zemin hazırlamak, yiyecek ve içecek işletmelerinde kaliteli ve yaratıcı ürünlerin hazırlanması ve sunulması için öğrencilere yol gösterecek akademik bir ortamın yaratılma ihtiyacıdır.
Pastacılık ve Ekmekçilik Programının Eğitim Özellikleri
Pastacılık ve ekmekçilik programı gıda sektörüne yönelik bir bölümdür ve öğrencilere pasta, ekmek, tatlı ve şekerleme üretimi konularında eğitim verir. Bu bölümde öğrenciler, farklı hamur işi teknikleri, malzemelerin kullanımı, hijyen kuralları ve gıda güvenliği gibi konuları öğrenirler.
- Öğrenciler temel pastacılık ve ekmekçilik konularını hem teorik hem de uygulamalı olarak eğitimlerini alırlar.
- Temel teorik bilgiyle beraber temel pastacılık ve ekmekçilik becerileri de kazandırılmaktadır.
- Birimin sahip olduğu uygulama mutfaklarında gerekli ekipmanlarla ve zorunlu staj ile eğitim-öğretim tamamlanmaktadır.
- Pastacılık ve Ekmekçilik Eğitiminin Hedefleri
Pastacılık ve Ekmekçilik eğitiminin mesleki ve toplumsal açıdan çeşitli amaçları vardır. Bu amaçlara ulaşmak için verilecek eğitimin hedefleri;
- Alanında uzman, mesleki yeterliliğe ve liderlik özelliğine sahip diyetisyenler yetiştirmek,
- Öğrencilere sağlam bir bilimsel temel sağlamak, araştırma yeteneklerini geliştirmek ve desteklemek.
- Öğrencilere araştırma ve iletişim yeteneklerini geliştirmek için sağlam bir uygulama ve pratik becerisi ve bilgisi kazandırmak.
Alanın çok disiplinli yapısına uygun kavram, beceri, araç-gereç ve teknolojiler ile yiyecek-içecek sektörünün farklı alanlarında teorik ve pratik bilgileri kavramsal bir çerçeve dahilinde
- değerlendirebilen profesyoneller yetiştirmek.
- Dünya ve Türk Mutfak kültürleri çerçevesinde, gıda hijyeni, güvenliği ve temel beslenme ilkelerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini bilerek, profesyonel mutfak uygulamalarını çevre bilinci ile sürdürülebilirlik esaslarına uygun biçimde gerçekleştiren profesyoneller yetiştirmek.
- Pastacılık ve Ekmekçilik ilişkin etik değerlere sahip, bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle güncelleyen ve geliştiren bireyler yetiştirmek.
- Pastacılık ve Ekmekçilik alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak ulusal-uluslararası platformlarda kendini ifade edebilen ve mesleki becerilerini sergileyen profesyoneller yetiştirmek.
- Profesyonel mutfak uygulamalarını, sanat, tasarım ve gastronomi disiplinleri çerçevesinde yorumlayabilen profesyoneller yetiştirmek.
1.Programdan Mezun Olanların Alacağı Unvan
2. Programdan mezun olanlar “Pastacı ve Ekmekçi” unvanı alır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için, Üniversite Zorunlu Derslerini ve en az 120 AKTS’yi, tabi oldukları ders kataloğuna ve mevzuata uygun olarak tamamlamaları; zorunlu olan her dersi almaları ve bu derslerden geçmeleri; FF ve FD notlarının bulunmaması, aynı zamanda 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları; 60 iş gününü kapsayan zorunlu yaz stajını başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Programdan mezun olanlar “Pastacı ve Ekmekçi” unvanı alır. Eğitim – Öğretim süreçleri içerisinde düzenlenecek alanla ilgili farklı konulardaki seminerlere katılım sağlayarak sertifika sahibi olabilirler.
3.Programdan Mezun Olanların İstihdam Alanları
Bu programdan mezun olanların çalışma alanları oldukça geniştir. Öğrenciler mezun olduktan sonra kamu ve genellikle özel işletmelerinde görev alabileceklerdir. Turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere bütün turizm işletmelerinde, özellikle pastane bölümü bulunan otel işletmeleri, ekmek ve pasta üretimi yapılan bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde (restoranlar, kafeler, pastaneler, fırınlar), catering işletmeleri, kurvaziyerlerde, havayolu işletmeleri vb. yiyecek içecek hizmetleri sunulan alanlarda çalışma imkânı bulabilmektedir. KPSS’den yeterli puanı alanlar kamu kurumlarında istihdam edilmektedirler.